Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bazar Persatuan BSMM - Minggu Perkasa Putra 2017

Salam semua...
selang seminggu kita bersiaran ye...
ni aktiviti masa Bazar persatuan BSMM semasa minggu Perkasa Putra pada 9 September 2017 bertempat di Bukit Expo UPM..
dah 2 tahun UPm buat bazar persatuan di Bukit expo..sebelum ni buat kat padang kawad je..
thn lepas kami BSMM x join Bazar Persatuan sbb keahlian persatuan kena gantung....
kes x buat AGM...
insyaallah lepas ni BSMM akan aktif semula

jadi pada tahun ni, pelajar BSMM Sesi 2016/2017 pula yg ambil alih bazar persatuan
alhamdulillah...mereka bekerjasama dan bertugas dgn baik...

semasa bazar persatuan...
najihah sebagai SU kehormat, Hajar - Bendhari kehormat, Fatin dan Sharmini


kami prepare barang sehair sebelum bazar..kebangakan barang dan poster dah sediaada since tahun 2014 dulu...
just buat yg baru dan update gamabr je
bazar bermula jam 9 pg
seronok tgk ramai pelajar baru yg berminat utk join bsmm

kami dihadapan booth kami...
aku pun pakai uniform penuh sbb tempah pasal AGM BSMM di cawangan aritu
tp nametag lak tertinggal
aku bersama OCVAD BSMM C UPM Sesi 2017-2019 Pang Wei Ken

buat pameran mengenai barangan di dalam peti 1st aid

sharmini menerangkan mengenai BSMM C UPM

fatin pun sama... au puji student fatin ni sbb dia amik medic tp masih dan suka dgn aktiviti BSMM..
kalau apa2 aktiviti dialah org pertama dtg n volunteer


amboi... comel anak buah saya ni

elok2 ms tgh2 pameran.ada sorang budak terseliuh..
kita tlg urut sikit n balut kaki dia..sian budak ni jln terhincut2

aku yg suka bergamabr

sebelah kami booth kelana siswa... 




sempat la budak2 ni buat i love BSMM.... 

aktiviti tamat dalam jam 12.30tghari...
alhamdulillah..hampir 35 pelajar yg berminat mendaftar sebagai ahli BSMM


hari melawat dentist

skrg aku nak buat rutin tahunan utk anak2
sepatutnya rutin setiap 6 bln....tp xpela...
jadikan tahunan je utk jumpa doktor gigi....
memupuk minat  mejaga kebersihan gigi..hihi 😀😀
jgn jadi mcm mama dia gigi byk rosak.  haha huhu 😂
dulu ms kecik2 abah selalu je bwk gi check up kat  klinik cahaya suria kat tgh2 kotaraya KL tu...
sapa tau??? 
bila msk sekolah menegah gigi aku ada sebatang rosak sebab berlubang
tp aku takut n malas nak ke klinik gigi kat sentul tu
asal gi pun doktor kata tunggu nnt mereka akan  dtg ke sekolah utk buat checkup n rawatan gigi
last2 menunggukan team dental dtg ke sekolah ....
hancus gigi sebatang tu sbb gigi berlubang tu dari sebatang jadi 2 batang berlubang teruk
masuk upm aku selalu gi klinik gigi upm 
n beberapa kali tampal gigi tu..last2 xleh selamatkan dah
terpaksa cabut sebatang...

sepananjg hidup aku dah 37 thn.... ada 2 btg gigi kekal aku dah cabut...
1 btg gigi bongsu dah pernah buang..
gigi pertama yg pasal berlubang teruk tu lah..
gigi kedua belah geraham dalam...gigi tu penyebab aku sentiasa sakit gusi...
sbb gigi tu xrata n mengganggu gusi aku
n 1 btg gigi kena karies aku terpaksa salut dgn gigi palsu (crowning)..gigi depan
sejak  pakai gigi palsu since tahun 2010...
aku xpernah senyum bukak mulut dah... haha
sbb gigi crowning yg aku pasang tu betul2 fail...
tu penyesalan yg xdpt aku maafkan pada diri aku n doktor yg merawat aku
😂😂😂


ok..sambung citer pasal check up gigi ni
last week kan upsr...
budak2 dicutikan sekolah 2 hari sbb kena bersekolah bergilir2
jadi...baik aku gunakan ms ni utk bwk budak2 ke klinik gigi di upm
sbb dental klinik upm open hanya pada hari biasa 8 to 4 pm je
mcm kami staf upm dpt cover kos pergigian 1 keluarga rm500 setahun
tu pun jarang sgt guna..
aku jarang la guna...tp suami aku mmg every 6 month dia mmg pelanggan tetap di klinik gigi
gigi dia mmg kena scaling setiap 6 bulan...sbb dia dulu perokok tegar..skrg vapor tegar...

so bwk budak bertiga ni utk check up
imran xsalah aku kali ke 2 kot aku bwk
tu pun dia lupa ms kali pertama check up
pg2 buta aku terpaksa bukak youtube tunjuk di situasi check up gigi
nasib baik dia ok....
tgk utube klinik gigi mat salleh siap klinik gigi ada aquarium n gula2
mmg syiok la dia..haha





aktviti bermula dgn check up gigi kakak dulu...
tu pun silap..patutnya stat dgn adik imran dulu
tp nasib baik kakak cool je...
so adik tgk kakak ok..adik pun ok jelah...
gigi kakak bersih tp ada sikit plug utk dibersihkan...
so JP Nalitha buat scalling..kejap je


ni ms tgh scaling

lepas kakak syafiqah....
turn irfan lak
ni budak paling malas gosok gigi
setiap pg mmg mama kena leter n jerit kat irfan suruh gosok gigi
dia mmg akn dgn sengaja buat2 lupa gosok gigi
serius xpaham aku dg irfan ni
lepas check mmg byk gila plak dlm gigi dia
so irfan kena scaling lama sikit lah

last sekali br adik imran
adik imran mmg kelakar la....
naik kerusi belum pakai bib dah nganga mulut kot
mmg bersemangat sungguh dia nak check gigi


video

adik gigi tip top...xde rosak xde kotor
1 sminit siap,,,
bukan main berlagak dia...haha



siap dah budak2 checkup gigi

then giliran aku lak
ni pun dah setahun xdtg check up....
last check up bln 8 thn lepas



dr. fav aku skrg dr. dasril or dr. khairi je....
ni tgh preapre utk dicheck
ms check xde la snap gambar...malu ok ...haha

so far dr. kata gigi aku bersih...
just dr. scalling sikit2 je belah dlm yg kaw. sukar capai tu je
yg lain dr. nasihatkan utk urut ke gusi utk elak gigi crowning aku naik kedlm n msk gela gusi....

so korang bwk la anak2 gi check up gigi
just utk pupuk minat n kurang2 xfobia dgn doktor gigi
kan...ok daa

muka stress

asal nak masuk hujung tahun keje makin melambak...
aku nak senyum pun pikir 100x...
lebih2 kena buat keje sorang...uwaaa...
so...jom tgh muka mcm nak nagis ni ye...
doakan agar keje dpt diselesaikan dgn mudah je... 
daaaa..jom balik....


kursus T.T.T Jurulatih Pusat Koko UPM 2017

pada 18 - 20 Ogos lepas
aku berkesempatan mengikuti kursus TTT (3T) sebagai tenaga pengajar Fasilititor unutk Kursus Berkredit UPM dibawah kendalian Pusat Kokurikulum dan Pembangan Pelajar UPM
kursus ni mmg setiap awal semster mesti kena pergi
sbb setiap semester ada sahaja fasilitator lantikan baharu akan diserap..
dan fasilitator lama pulak akan diasah dgn pelbagai teknik pengajaran dan input baru

tp apa yg menarik tentang kursus 3T kali ini adalah pemilihan tempat kursus dia
serius tempat dia sgt best...
cantik, besar, mcm hotel pun ada
1st time aku sampai kat sini
kami berkursus di INstitit Latihan Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (I-KPKT)

masa perjalanan pergi..... tempat deakt je kat bukit tinggi
tp dekat-dekat pun still kena naik bukit..berpusing la jugak kepala aku...
sikit lagi nak muntah dah sampai...haha


baru sampai...tempat yg cantik..
mcm pergi hotel la pulak
preasarana tip top la jugak

wifi pun free

lepas taklimat dan pendaftaran kami check in bilik..
bilik berdua tu.....cantik....


ni katil aku..siap towel la...

almari pun besar.. mcm asrama kat UPm lak...haha
aku kursus 3 hari..
cuma kawasan sini berbukit dan bertingkat2....
dewan kursus di tingkat 2..kena turun tangga woo...
rg sakit lutut xdigalakkan kursus kat sini...


ni masa sesi taklimat n suai kenal

dewan makan tempat ni kat bwh sekali...underground ok..
rasanya kena turun tangga dalam 5 kali..

tapi makanan pada aku mmg sedap2 la..
n kebanyakan pekerja dia semua org asli yg tinggal di bukit tinggi ni

kursus 3 hari 2 mlm kami mmg lebih kepada teaching methodology..
kali ni mmg pusat koko nak semua fasi ikut kaedah mengajar yg betul..
penceramah pun ostly pensyarah UPM dan semunya dari fakulti Pendidikan
pd aku semuanya ok je...
1 sesi tentang Outcome Base Education
saje aku nak letak slide ni kat dlm blog ni...
satu hari nnt nak refer senang..
nota ada e diabg...tp aku tau..aku bakal melapakan notani punya...haha










mcm lecurer lak nak buat rancangan silibus subjek..haha

tp pada aku subjek paling best aku belajar adalah tenatang Pengenalan kepada Studenat Centred Learning
pengajar di Prof. Kamariah... bekas Dekan FPP...
ni la 1st time aku belajar cara nak tulis Rancangan Pengajaran mcmmana cikgu selalu buat tu
kalau x..berterabur aku tulis RP dlm report lepas abis kelas...haha



ni gamabr mkn sarapan kami keesokan harinya..

mmg sedapla

ni contoh  RP yg partner aku tulis

tghari hari kedua kami ada modul kepimpinan...
pusat koko jemput Mr. Smart dari training centrer.. tp pd aku modul dia biasa2 je....
buat aktiviti ni paling aku xsuka

pas bola tenis pakai dagu...ya Allah..geli geleman ko...


terpeluk-peluk... pastu rest utk lunch kejap

aku mkn lauk je byk..haha
ptg tu kami kena buat tresurehunt
tp aktiviti nilah yg merapatkan aku dgn group baru..
ramai fasi junior dlm group aku...

ni 1st klu kami dpt settle...
lepas settle kena snap gambar dgn org yg kita jumpa

ni last klu kami.... dgn mr. rajan.... antara peg. pemantau pusat koko

mlm tu kami ada BBQ dan persembahan kumpulan 

mknn mmg best la

ada kambing bakar, steak bakar, ayam bakar, hotdog, roti bakar, dan sayuran termasuk sup cendawan..
mlm tu kami buat persembahan.... ala simple2 je pun..menang tempat ke 4 dr. 8 group..boleh la..haha

tapi yg paling penting adalah presentation n penialain utk kaedah mengajar pada hari esoknya....
mengeletar ok...
kena pulak penilaian aku Prof. Dr. Kamariah sendiri...


starting kelas....kami diberi masa 10 minit je utk mengajar


aku pilih tajuk peti 1st aid...haha...
senang je kan..siap bawak peti 1sti aid dari rmh ko...

alhamdulillah ....presentation berlansung dgn jayanya...
lega ko...
abis tu mkn tengahri n last sekali sesi penutup..yeay...

3 hari 2 mlm kat bukit tinggi...puas mkn tp xcukup tido..
gemok aku blk kursus...
n paling penting..ilmu baru yg aku dpt...





Related Posts with Thumbnails