Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Bali vacation 2nd day- Hotel The Bene Kuta dan jln2 Pantai Kuta, Ubud, Kintamani, Paddy Terrace &Waterfall

Bismillah
harini nak sambung citer berhoneymoon di Kepulauan Bali, Indonesia
mmg betul kata org kalau gi Bali mmg seronok dan byk tempat boleh dilawati...
kena pulak gi berdua je..byk la aktviti dpt dibuat..
pastu mcm kami duduk pun diarea pantai kuta yg berdekatan dgn mall dan mmg lokasi stretegik nak kemana2...jadi rasa relex je...

oh ye...hotel The Bene Kuta yg kami tempah ni so far mmg selesa...

walaupun kedudukan dia tersorok dibelakang bangunan dan bukannya mengadap ke pantai kuta..
tp still pemandangan dia sgt cantik sbb dia mengadap ke kolam...
fasilities yg sgt selesa dan harga agak berpatutaan...
hotel ni kategori 3 bintang...

mlm pertama smpai lepas check in jam 9 mlm kami mandi n tido dgn nyenyak...

kena lak katil asing..haha....mmg mengong laki aku gi booking katil asing..\
esok pg bgn bukak sliding door n tgk kolam...rasa mcm x sabar nak mandi...haha
poyo...kalau bwk anak2..mmg mcm burung berkicau memasing tanya bila nak mandi kolam..
tulah...sindrom mak2 kan... pergi honeymoon ingat anak..😆😆



kat bali ni masa sama mcm kat Malaysia tp Subuh dia cepat jam 4.30 pagi n jam 5,30 dah terang benderang mcm kat Sabah...jam 6.30 dah magrib
disebabkan kami dah bgn awal..lepas subuh terus mandi n kami decided jln2 kat pantai kuta dulu...


Pantai Kuta, Bali 

pagi2 ni ramai jugak yg mandi dan berjogging


pantai kuta yg cantik dan landai...
no wonder org kata kalau dtg ke Bali mesti cuba lari or jogging tepi pantai dia...
pasir dia keras...tu pasal leh jogging
so hubby plan esok hari ke3 dia akan jogging..


snap di tepi pantai....sambil tgk ombak menderu2


part gambar sini mmg xleh blah...konun aku dirikan camera gopro aku
sekali dtg anjing dok hidu2...
sib baik sempat snap gamabr b4 anjing tu betul2 dtg dekat...
nmpak x bayang2 anjing tu?
kat Bali sbb majoriti org Balinese beragama HIndu atau buddha
anjing mmg diaorg bela n merata2..jln tepi pantai kena jaga2 takut terpijak tahi anjing lak





lepasjln tepi panai kami jelajah sekitar jln raya n tgk kompleks apa yg ada di situ...
yelah..smlm sampai mlm kan...xnampak
bergambar depan beachwalk ni
beachwalk ni shopping mall di Kuta....


ni gambar aku mengadap ke pantai kuta..tp korang nmapak belakang aku ada tembokkan??
mmg kerajaan indon bina tembok dihadapan pantai ni
tujuannya bila angin tiup kencang...pasir ni x terbang dan kena ke hotel dan bangunan di hadapan pantai ni...😄

jln kaki keluar n balik ke hotel dari or ke pantai kuta ni xsampai 10 minit pun...
dekat kot
then balik hotel utk breakfast
tgk menu hotel sediakan ok ke x...
b4 pergi dok tgk video dlm utube tgk org dok hotel budged mkn roti dgn telur 3 suku je..aku dah susah hati
sbb kata laki aku hotel ni hotel budged gak
beriya aku prepare beli roti bagai...kui kui

banyak menu dia rupanya byk ko...
siap nasi goreng, sosej, bubur nasi, buah2, roti dll
standart hotel kat malaysia la...hihi

1st day mkn la nasi goreng dia dgn baked potato with cheese
yogurt pun x lupa...aku jangka mmg aku naik berat badan dok sini...haha

lepas makan... pak supir kami sampai...janji jam 8.30 pg
oh ye..sarapan mula jam 6,30am disini samapai jam 10.30..tu normal
tempat pertama kami lawati adalah ke Ubud
kami dibawa melihat Barongdance...
kata pak supir byk je Barong Dance di area ubud...yg kami pergi ni Barongdance mula jam 9 pg...
boleh tahan jugak perjlnn ke Ubud dlm 20 minit...n luckly xjemmed....
dpt la tgk budak2 gi sekolah..diaorg hari sabtu halfday sekolah...

Barongdance @ Ubud

ok....barong dance ni citer pasal dewa dia 
tiket masuk RP100,000 perhead... x 2 org = RP200k = RM63

standart masuk sini terus disuruh bergambar dgn penari...
nnt dah abis adala gambar korang dicetak atas pinggan mcm kat langkawi tu...hihi



ni antara persembahan barong dance
sejam persembahan dan keseluruhan ok la

selesa dok kat sini.... boleh tahan ramai







abis barongdance wajib bergambar....
wifi laju oo kat sini....
hihi...

abis barong dance kami menuju meneruskan perjalanan ke perkampungan seni  yg terletak di sekitar ubud..
pak supir bawa kami ke galeri batik,galeri pertukangan silver dan lukisan
sambil tu pak ben cerita tentang rumah-rumah di bali yg mempunyai pagar batu yang tinggi
aku lupa lak snap gamabr
rupanya dlm rumah masyarakat bali ada rumah induk..
dan dlm  kawasan rumah tu ada rumah-rumah kecik atau bilik yg dibina utk anak2 mereka 



kami bergambar dihadapan pintu pagar salah sebuah rumah di  daerah ubud


Galeri Batik @ Ubud

kami dibawa melawat ke galeri batik..serupa mcm batik canting dan batik cop yg terdapat di kelantan dan terengganu
kami just lihat dan tgk2 sahaja...xde gambar sbb xboleh snap..
xbeli apa2 pun...kat malaysia pun byk batik..haha

staf di batik sedang mencanting batik..xyah pun tegangkan atas meja..
canting atas tgn je..
hebat dorang

Galeri Silver @ Ubud

next kami melihat perusahaan silver yg mmg terkenal di bali


melihat cara mereka meleburkan silver dan mencampur silver dgn kuprum




aku ni nasib la bwk duit sikit..
kalau x mmg beli la seutas gelang bijik disko tu..giler lawa ok. 
harga gelang tu RP600k lebih kurang RM200 duit kita

tp mcmmana pun aku tetap terjebak jugak beli silver ni sbb aku kan kaki silver n aksesori ni

alih2 beli jugak sepasang tindik bunga ros yg comel tu dan sebentuk cincin bunya ros tu
yg kat jari manis aku tu mmg cincin pandora aku...


muka girang dpt sebentuk cincin...RP300k (RM97) terbang disitu....kiki

Galeri Lukisan @ Ubud

seterusnya kami melawat ke galeri lukisan
otak aku kalau ikutkan set nak je beli sebuah lukisan bunga2an..
tp laki aku xnak...geram je tgk lukisan cantik2...



kami di dalam galeri lukisan...
byk lukisan patung buddha je


di luar galeri lukisan di Ubud

ms ni awan dah nampak mendung...
n kami meneruskan perjalanan ke kintamani
mmg budged nak lunch mengadap gunung api Batur...
perjalanan mengambil masa 2jam dengan menikmati pemandangan jualan brg2 di sepanjang jalan ke Kintamani..
apa yg menarik nak pergi ke kintamani ni...
dia tempat tinggi dan sejuk mcm nak gi cameron highlands..
tp jalan dia straight je ok.... hampir sampai ke puncak untuk makan di Restoren Batur sari.. kiri dan kanan ada ladang liamu mandarin, buah2an dan sayur-sayuran... 

Batur Sari Restoren @ Kintamani

oh ye.. utk msk ke restorenn Batur sari ni parking kena byr ok...RP5000 xsalah



masa kami sampai di batur sari hujan agak lebat..
restoren ini menyajikan makanan secara buffet dengan harga RP130k (RM 42) sekepala...
air yg disediakan cuma air kopi or teh..nak order air lain kena byr asing..huhu

harga mahal tp makanan sedap sambil berlatarbelakang Gunung Berapi Batur yg dah mati...

suasana hidangan buffet di Batur sari...
aku xsanpa gamabr dekat mknn..ada nasi putih, mee goreng dan lauk2 ayam..


paling best sate ayam ni....berulang2 aku makan...
tp xlarat mana pun nak mkn byk...haha..perut sebu sbb naik bukit kiki


pangkin meja mkn berlatar belakang gunung Batur


kebetulan hujan berhenti sekejap n xde kabus...dpt kami berdua snap gamabr gunung batur tu
kata pak ben supir, dulu gunung berapi Batur ni tinggimcm gunung Agung skrg...
lepas dia meletus besar, gunung ini pecah dan jadi bukit kecil disebelah dia dan ada tasik di situ


inilah tasik yg terjadi selepas gunung berapi Meletus...
mcm belajar geografi lak....tp mmg best la..
kami stay lama kat sini hampir 2 jam sbb lepas tu kabus teruk.... semua putih..ckp pun keluar asap..
ok tu tipu..haha

jemput makan


b4 kami balik...kami solat jamak dulu kat sini n sampar snap gambar romantik gitew berdua.
aku kena print gamabr ni sbb 1st time gi honeymoon katanya...haha


ok... perjalanan pulang dari gunung kami melawat beberapa tempat lg..

Kopi Luwak

seterusnya kami melawat dan merasai Kopi Luwak di Ladang Kopi Basanta Agro Organic semasa perjalanan turun dari Kintamani


kat sini diaorg tunjukkan jenis2 kopi dan tanam-tanaman herba..
seronok ok jln2 dlm taman herba ni

akhir sekali kami di tunjukkan luwak yg menghasilkan kopi luwak..
apa tu kopi luwak...
kopi Luwak adalah kopi Musang di mana bijik2 kopi diberi makanan kepada musang untuk dimakan...
mmg musang ni mkn kopi sahaja n xmakan makanan lain...
nnt kopi ni akan dikeluarkan kembali oleh musang ni (pop) n bijik kopi yg keluar ni akan dibasuh dgn air panaks sehingga 3 ke 4 kali
sebelum kopi ni digoreng tanpa apa2 bahan lain dan ditumbuk..jadilah kopi Luwak.
aku x lalu nak minum weh..haha



sempat la kami bergambar menggoreng kopi n hubby menumbuk kopi..kiki
lepas tu kami dibawa berehat sambil menikmati 15 jenis kopi dan teh yg berperisa kecuali kopi luwak..kalau nak rasa kena beli...
secawan RP55, 000 = Rm 17.60 ko..kiki...
sebabkan laki aku mmg peminat kopi tegar..dia mmg order utk minum

senarai kopi dan teh



ni kopi luwak spesel dibancuh depan kita...warna dia mcm nescafe..cair je
sebelum minum bau dulu..haha

n last sekali...mamat ni beli ko kopi ni..
50g berharga RP205,000 = Rm 65.70 
aku...no komen.... dah 3 minggu balik malaysia samapai sekarang di xbancuhpun kopi tu..
sabar jelah.... 😅😆

hasil belian....
setrunya meneruskan lg perjalanan...kami menyinggah melawat Rice Terrace 


Tegalalang Tice Terrace


Tegalalang Rice terrace ni adalah melihat n melawat kawasan penanaman padi bukit
mmg cantik tempat dia tapi amat susah nak parking sbb dia ditepi lereng bukit....
ada bayaran dikenakan kepada pengunjung ms berhenti di sini xsalah RP 5000 sekepala




sempat la snap gambar dgn patung minah nige naik vespa ni



padi menguning ni weh...
aku turun 3 teres je...xsanggup nak ke bawah bukit..
lg pun kami kejar masa..
ms ni dah jam 3 lebih...


kat sini jugak byk kedai2 jual souvenior..aku sempat sambar 2 buah beg bali berharga 
RP60k utk 2 buah = RM 19.20 utk cenderahati diri sendiri

next tempat terakhir kami singgah sebelum balik ke hotel utk perjalanan 1 hari dari pagi ke petang adakah melawat Air terjun

TEGENUNGAN WATERFALL


bayaran masuk ke sini RP 15k sekepala = RM5 seorang
kami sampai agak petang dah nak jam 5 ptg

kat sini ramai je mat salih mandi anak beranak..

air dia warna coklat teh susu...
dan tanah dia hitam sbb dari volcano


memula snap gambar dari atas...
tp mcm x puas...so kami turun la jugak ke bwh...
jauh jugak..tp dah masing2 dok cabar...
jom turun

pandangan dari jauh

bila sampai bawah... mengah ko...
165 anak tangga... masa turun x la bape rasa...
masa nak naik balik keatas... hazab ko

air terjun dari jarak dekat

balik dari sini untuk ke Hotel di pantai kuta semula ambil masa hampir 2 jam n hari dah semakin gelap...
kebetulan hari pun hari sabtu malam minggu...
jalan di bandar kuta jemmed teruk
aku dah tido terjaga2 dok dlm van
sekali sedar2 pak ben supir bawak kami beli barang ole-ole khas Bali di Agung Bali
biaanya org ke Krisna kan...tp disebabkan jalan jemmed teruk di bandar Kuta dan banyak jalan ditutup, Pak Ben Kata kita singgah di Agung sementara menunggu jam 9mlm 

di sini kami beli tshirt bali, fridge magnet dan kacang 

serius mmg murah brgan di Agung ni...
tshirt anak2 serendah RP36k sehelai (RM11.50 je sehelai baju)
tp disebabkan aku plan nak bl brg di krisna pula...so aku xla beriya2 beli brg disini


kami tiba di hotel jam 10.mlm...
nak mkn berat xlalu....sbb dah kepenatan dari jam 6 pg berjalan sepanjang hari dan ending naik turun tangga tgk waterfall...
so alas perut mkn megi cup yg dibawak dari KL...

mlm tu tido lena peluk laki walaupun tido katil single berdua..haha daaa

sambung next citer nnt ye

baca lagi 


Related Posts with Thumbnails