Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

TB: mkn2 bday mak n fadlisyah nov. 2017

oh ye...
godek camera ada gmbar aku gi mkn2 dgn mak, abah n adik lelaki aku kat sentul hujung bln 11 lepas

ke bln 12 aritu..
kebetulan Fadlisyah balik KL utk meeting...apa lagi...
lepas rindu lah dgn ali jumpa dia
jln2 dgn ali kat Avanue K...
konun2 nak beli mafla kat H&M AvanueK
adik aku ni skrg dok kat Johor...
masa aku jupa dia ni dia keje kat outlet H&M di Kluang
asal ada outlet baru bukak...mesti dia kena gi setup dgn team....
travel ajelah adik bongsu aku sorang ni...


dok testing sana sini..
biliknya idok.....haha
kebetulan \hujung thn aritu kan H&M buat sale..
beli lajugak dress buat pakai kat rmh.....haha
pastu round2 dlm Avanue K ni

ajak syafiqah bergamabr....xmau dia


bergambar dgn imran jelah....irfan ikut papa dia jln entah ke mana ntah..

lepas tu kami minum ptg simple kat KLCC



round2 KLCC jap..lama x jln2 dlm KLCC
then jam 6 ptg tu set dgn mak abah n along gi mkn2 sempena bday mak n fadlisysah ka Al-Azmi Garden Sentul
port aku suka gi mkn..
harga ok n makanan sedap
kebetulan ada la duit sikit elaun mengajar student kolej 14 sabtu sebelum tu
kami amik set 3 xsalah
pastu add on mcm2....
hi....

mknn sampai...meriah
bismillah jempt makan....






Selamat mengerjakan Umrah wahai suamiku

bismillahirrahman nirrahim
alhamdulillah.... suami ku a.k.a en Don dah selamat menjalani ibadah umrah dia hari ahad lepas
eceli sabtu lepas 13hb januari 2018, suami aku gi ikut rombongan andalusia mengerjakan umrah
group dia pergi kali ni agak ramai..
andalusia combinekan semua group dari penerbangan MAS dan Air Asia X sekali seramai 425 org
Andalusia ambil flight charted MAS airbus
penerbangan jam 1tghari sabtu lepas...
kami beramai2 menghantar papa ke KLIA

i

selfie lepas abis taklimat 

ibu hubby n adik dia dtg hntr sama

hubby dah check in....
semoga hubby dpt umrah yg makbul.....
kali ni hubby gi sorang pulak....aku nak ikut sama tp anak2 dah sekolah
lgpun syafiqah darjah 6..awal2 sekolah ni asyik la kena byr itu ini dahn kelas tuisyen dah mula
lg pun aku dah gi bln 4 2015
insyaallah ada rezeki kami pergi lagi
mungkin terus gi haji


anak2 memandang papa

kami sekeluarga


hari ahad tu 14hb Januari..alhamdulillah hubby update pg tu dia br lepas menunaikan umrah wajib pertama selepas 16 jam perjalanan...
flight hubby terus ke madinah dan mereka perlu menaiki bas ke mekah..

gambar selepas umrah ahad lepas..

lepas je tahualul...
terus dia botakkan kepala...
licin berkilat ko...



gambar mlm ahad tu lepas solat isyak kot'


mintak gmabar kaabah dia bg gambar org pakai tshirt messy..haha

ni gambar smlm hari isnin
semalam hubby selesai buat umrah sunat pertama bersama andalusia 


group Andalusia 13 - 24 Jan 2018 Bas 6 

Susun atur Bilik si bujang dan anak dara...

bismillah....
salam hujung minggu
lama lak aku bercuti x update blog
citer byk tp mood xmari...
haha

ok..aku masih hutang kisah ke Lost world of tambun percutian family pd 25 -26 Disember lepas
and 1 kisah majlis bersama penasihat bsmm pada 16 nov. lepas seminggu b4 aku gi bali....
just catitan supaya aku kenang semua event yg aku dah buat thn lepas...

tp hari ni nak story pasal bilik anak2 bujang n anak dara aku sorang
mmg dah lama dah planning nak pisahkan bilik tido syafiqah dari adik2 dia
sbb dia pun dah beso kan....
asyik la bertangguh2...
bilik kat rumah ni xbanyak..ada 4 je
tp 1 bilik bawah ni sepenuhnya aku dah buat bilik baju...
jadi tinggal 3 bilik utk tido
xde choice utk aku x buat bilik baju sbb aku jenis malas nak naik turun tangga...
pastu baju bajan banyak n stok kain langsir n brg2 pun byk....
aku perlukan 1 bilik n almari khas utk gantung n simpan semua kain n baju
thats y terciptanya bilik baju...
rmh kecik cekenot..kalau dapat banglow or semiD..mmg aku buat 6 bilik supaya setiap org dpt 1 bilik, 1 bilik baju dan 1 bilik tetamu/ solat...wah...angan2 gitew.. 😊😊😊

ok...citer pasal bilik kakak syafiqah dulu la
disebbkan dia sorang..mmg ada 1 bilik ni comel sikit n memanjang mmg nak buat utk bilik dia
tp since kami move in dlm rumah ni 7 thn lepas....
bilik ni dicop awal2 oleh papa syafiqah sebagai bilik study dia n tempat simpanan brg2 pancing dia
mamat ni mmg jenis suka simpan kotak...
apa je brg dia beli...dia akan simpan kotak tu...beso kecik semua ada..
sepanjang 7 thn tu ada la 4 kali kemasbilik n buang buku2 n kertas2
janji nak buat bilik syafiqah ada kat 3 kali dari dia umor dia 9 thn sampai la skrg baru jadi

n kebetulan hujung thn tu 2017 tu mmg final sem hubby habis belajar di OUM..
7 tahun ok dia sambung bljr buat PJJ kat OUM
asyik la tangguh study sbb since imran dlm perut dia stat gi offshore
this year..dia betul2 abis n settlekan projek paper semua utk final semester dia..alhamdulillah
kebetulan since pertengahan thn 2017 dia kena abiskan cuti dia 90 hari..jd byk masa dia terluang
so..
lepas ni dia xperlukan bilik utk simpan buku2 dll
tu yg projek mengubah bilik syafiqah menjadi mudah..😁

so 30.12.17..kami buat operasi kemas bilik...
katil queen mmg dah sediaada since irfan lahir lagi....
aku sayang betul katil queen ni..jenis divan tilam vono gamabr ziana zain lagi tu...haha
so syafiqah akan tido kat bilik n katil ni sensorang...
buku2 papa semua dah dijual...
aku lupa snap gambar...
aku jual buku n kertas dgn berat 83 kg dpt la sikit duit bila jual kat kilang besi buruk kan....

then pindahkan kerusi n meja study dgn 2 rak buku utk simpan buku sekolah...
kakak jugak nak kekalkan almari baju dia dlm bilik...eceli bj harian je..
bj lain tetap kat bilik baju...
cuma kakak request nak bilik warna biru dgn cadar biru gambar bulan n bintang tu mama xbeli la lagi....
nnt tunggu dividen tabung haji kakak dpt  kita beli cadar tu ye...


rupa bilik syafiqah....
kalau tukat cadar dgn langsir aku nak tukar...


ni almari baju kakak...almari aku beli since aku bujang dulu..byk jasa

meja study kakak...bilik ni xde aircond mahupun kipas siling
aku xpaham nape laki aku xnak pasang ms memula masuk rmh ni...
sudahnya pakailah kipas meja tu

next masa utk kemaskan bilik irfan dan imran lak
kita rearrange katil bilik lama syafiqah yg kini dah jadi bilik irfan dan imran
dulu kepala katil ngadap dinding pink tu
now aku tukar mengadap ke tingkap
dinding masih kaler pink...
tunggulah bila masa pulak nak ngecatnya
tp irfan n imran mmg jenia x kisah..
lagi2 irfan..dia xpandai demand2 ni...
apa ada semua dia ok je 😊😊

katil irfan cadar angrybird tu
cuma katil imran maaih pakai cadar powerpuff kakak...
masalah nyer imran masih x boleh tido katil sorang2
dan setiap mlm jam 3 pg dia akan bgn ketuk pintu bilik aku utk tido sama...
oh ye... side table sebelah katil dorang tu adalah side table katil kawin aku dulu...
mmg aku simpan tu...sayang xrosak apa pun... beli set katil kat macy dulu tu

ni tempat simpanan buku cerita dorang n buku sekolah irfan
irfan xde meja study sbb dia study kat meja mkn...
aku mmg xharap irfan study sorang dlm bilik sbb dia kuat tido..haha

cer tgk...lengkap serba pink brg syafiqah ni samapi ke lampu bunga ikea tu

semoga dorang istiqomah dok bilik memasing...
aku masih kena tlg kemas setiap pg lepas bgn..
mlm2 b4 tido pun kena tutupkan lampu n set aircond...

bila anak2 dah beso2 gini...rindu nak ada baby kecikkan?
tp en don xmau...huhu
ok..daaa



kisah 1st day school 2018

assalammualaikum
bismillah

hi semua...
selamat tahun baru 2018...
harini dah 7hb januari
anak2 dah msk sekolah semula
rasa mcm kejap je cuti
mmg cepat ms berlalu kan
semoga hari2 yg mendtg dpt kita isi dgn akyiviti yg berfaedah dan dpt mendekatkan diri dgn Allah taala.  amin

ni kisah preparation sekolah anak2...
aku dah mention dlm n3 b4...
kalau ikutkan settledah...bj dah irin, lencana dah jahit semua
tp bila  part irfan naik berat badan tu mmg sgt stress di situ...
eceli ms bl bj sblm cuti bwk dia bl bj sekolah mmg nice je seluar tu
sampai la nak bukak sek...
tgk2 seluar xmuat..
mmg aku stress...
papa irfan dah bising...
last2 ahad 21.12.17 kami terpaksa bl seluar baru kat aeon
tp x byk pun..just tmbah selai seluar sekolah kebangsaan baru
harga selai RM42... hubby siap nak blkan 2 helai..aku xkp xyah...
beli selai cukup...yg sediaada ada 3 helai kot...
nnt lepas sebulan kecut balik la badan dia

tp seluar sekolah agama terpaksa beli 2 helai sbb seluar sekolah agama mmg cepat kotor kan
sehelai seluar sekolah agama RM28... 
ni semua saiz 26

mlm tu keja aku mengoter kaki seluar sekolah
aku xnak potong takut nnt tersenteng
dah pernah kena dulu....so aku lipat ke dalam n jahit semula je


yeay settle!!!

maka bermulalah sesi persekolah tahun 2018
kakak syafiqah naik ke darjah 6, irfan naik ke darjah 3 dan imran masuk ke umor 6 thn
semua masih kekal disekolah yg sama...
even imran kekal di sinar bistari ceria...
aku percaya dgn hasil didikan cikgu2 di SBC....kalau dulu budak2 ni aku tukarkan ke tadika lain sebenarnya lebih kepada perubahan suasana...
aku risau syafqah n irfan xleh adapt dgn suasana baru je 
tp mcm imran aku tgk dia ni berani lain macm...
so... kami decided dia stay jelah kat SBC...
skrg pun dia dah pandai mengeja semua...cuma baca masih merangkak sbb dia suka mengeja..
lambat la sikit.... kat SBC masih guna kaedah lama mengeja...
xmcm kat Little caliph yg guna kaedah bunyi-bunyian.


masing2 segak dgn bj sekolah baru...
kakak this year gi awal giler.... jam 5.15 dah bangun ko...sian dia
kena tido awalla dia..

aku 2hb tu aku apply cuti....
ada la benda nak settle selain tgk urusan sekolah anak2....

pg hari selasa tu aku n hubby hntr imran dulu..
dia xyah hntr ke atas...
sbb sekolah mcm biasa kan....



then hantar irfan ke sekolah agama..
mmg yuran sekolah agama dia xbyr lagi aritu...
beratur la kejap.... 
settle byr yuran teman hubby ke pej pos seri kembangan  utk renew lesen memandu dia dan roadtax kete kancil kesayangan dia.....
tu pun jam 8 dia dah stat beratur ko...
jam 8,30 br pej pos bukak

settle situ kami ke kedai mamak utk sarapan pg...
aku je yg mkn...mkn tosey...



then balik ke rumh rest kejap..
jam 11 gi taska n tgk irfan bersiap ke sekolah kebangsaan lak...
jam 12 irfan ke sekolah naik van mcm biasa...
lega dah...
tp aku still ke sekolah utk tgk kelas irfan dan berjumpa dgn cikgu kelas dia
ada...dpt ambil no hp pun cukup..
at least ada perkara2 nak tanya cikgu kan senang





ptg tu aku uruskan keje aku sikit...
habis dah seharian tgk anak2 sekolah...
mlm tu masak ayam gulai lemak cili padi utk budak2...
thn ni sekolah kebangsaan buat jadual sekolah bagus sikit..
budak2 balik awal xlg balik jam 6.40ptg...
xsalah jam 5.40 ptg dah balik
kalau pelajar pagi jam 12.10 tghari dah balik sekolah ok...

kalau x kesian budak2 tiap2 hari blik lambat,...
kalau yg sesi pagi...mmg terkejar2 nak ke sekolah agama ptg tu...

keseluruhan semua ok jelah...
thn ni aku cuba dptkan personal tutor utk syafiqah n irfan..
tp masih lom stat lg this week..
teakwando syafiqah n irfan still continue...sayang xabiskan..
lg pun itulah waktu dorang excercise selain kat sekolah kan...
ok... daaa




makan2 sempena bday hubby @ Manhattan Fish Market

bismillah....
salam ptg jumaat  yg barakah..
n3 pertama utk minggu pertama dlm bulan pertama tahun 2018
naik2 keje bz weh...
ni pun mlm nak sekolah haritu pulun la jahit bj sekolah anak bagai..
nnt aku buat n3 lain kalau rajin..muahaha

ok ni sambutan belanja makn sempena bday en Don a.k.a hubby aku
mmg sambutan wajib every year...
thn ni dia ckp nak mkn lobster....
aku pun ckp ok jelha...
memula ingat nak gi tony roma's sbb ada lobster menu..
tp bila kami ke tony roma's ioi putrajaya menu lobster tu xde..
hanya ada steak je

so..kami beralih ke Manhattan Fish
eceli aku mkn manhattan fish market ni 2nd time
1st itme dulu akak aku belanja..
best jugak...
seafood ni kita tau mmg harga dia sedia mahal...
tp sekali sekala nak mkn kat kedai...boleh la layan...
aku kat rmh seafood ni mmg makanan biasa mkn...
so xde masalah la...
cuma aku tau irfan mmg ada elergik pafa tiram je...
tp menu kami xde tiram ok la kot

ni offer lobster masa kami dtg pada 31.12.2017
oh ye.... bday hubby official date adalah pada 1.1.2018
tp mcm biasa... kalau celebrate mesti tarikh lahir betul dia 26 Disember

set atas tu boleh mkn utk 3 org
so aku order 1 set n hubby order set dia sendiri 

hi semua... tunggu makanan tiba


with bday boy

tgk imran.... tu peel dia...saje xnak bergambar


budak berdua ni

imran with mama...



ok ...menu pertama tiba



ni menu papa... tgk mulut budak2....
ooooooo wahhhhh papa punyer....
set ni Rm60.90 kot 

then kami punyer pulak tiba

aku snap gamabr separuh n xperasan cawan tu menghalang


sedapnya lobster...hargam ahal isi sikit...

huhu

dah habis dah mkn...

kenyang semua...
total RM258... 
puas hati....

ok papa... happy bday n we love u always.....
daaa
Related Posts with Thumbnails