Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

masak keria

asyik tgk org post pasal mkn keria je..
aku mmg le xberjalan memana semata2 nak mkn keria gula merah tu...
tgk org beratur berejam2 nak beli keria...
pada aku baik masak sendiri
senang je kot buat keria...
ko beli sebijik keledek saiz sedang...
ko rebus letak garam.. ko tumbuk..letak tepung gandum..
kepal2 buat lubang tengah jadi keria
pastu ko goreng..

aritu aku beli keledek buat keria ni...
lupa lak nak snap gamabr...
sbb ms aku tgh buat mak mertua on d way nak dtg rmh nak bersarapan pagi..
kalut ko buat cepat2..
sbb dpt byk...aku simpan sikit utk husband...
laki aku gi memancing pg tu
jadi.....gmbar aku goreng utk 2nd time nak bg hubby mkn...
boleh la share kat korang...hihihi


goreng keria samapi keemasan


nak buat sira dia pakai gula dgn air je pun
nak sira gula melaka.,.. ko pakai la gula melaka tu...

aku sira pakai gula putih je


dah likat air gula...masukkan keria


masak sampai gula kering


mcm aku dah biasa mak masak dulu sira ni mak letak sikit tepung..
so gula tu berkeping2sikit...
kalau gula keria tu melekit2 aku xlalu mkn
haha.....


jemput makan....
nnt nak repeat masak lagi




kisah cuti 10 tahun berkhidmat

assalammualaikum...

harini nak celoteh pasal cuti dalam perkhidmatan awam...
eceli  bln 10 thn lepas aku dah genap 10 tahun servis sebagai staf tetap dlm perkhidmatan awam di UPM...
kalau kira total servis campur kontrak dulu dah 13 tahun..
alhamdulillah...masih dapat berbakti utk UPM
n UPM pun berbakti kat aku bg duit gaji....haha
tq to husband yg dah boring bagi galakan dan nasihat suruh aku cari keje lain
keje xsetimpal dgn degree yg ada
tp aku redo...aku gembira n bahagia dgn keje skrg..
korang ingat senang ke nak keje berpuluh thn 1-1 tempat
susah weiiiii....

aku tgk dlm UPM ni....staf PKU je yg setia sampai pencen dok PKU
kalau tempat lain..berpindah randah ko....
environment keje tu yg susah nak dpt
yg kena dgn jiwa...rakan yg memahami...
aku dok kat PKU ni kwn2 aku semua kebanyakannya dah berumur...
tp alhamdulillah... dpt group yg byk bg nasihat...
aku xbape masuk dgn org2 muda ni...
lg pun aku dok bahagian HR... hati dgn mulut kena kental...haha
mostly ramai xbape suka aku kot..... org HR kan...
part potong gaji..part jaga kedatangan, part uruskan cuti n kontrak org...
hihi...



ok...citer part cuti ni...
kalau servis dah cecah 10 thn ..biasanya kami akan dpt extra cuti 5 hari lg
aku ni masuk 30 Oktober 2006...
kununnya 30 Oktober 2016 lepas dah genab 10 thn servis dapatla naik cuti dari 20 - 25 hari
tunggu dok tunggu surat x dapat2...
dah berkira2... cuti 5 hari extra tu leh hntr masuk ke cuti pencen...
aku kan br ada 51 hari cuti pencen...ececeh....
10 thn servis baru nak dpt simpan kat 60 hari....
bila xdpt surat tu apa lagi....call la pejabat pendaftar...
apasal saya masih xterima surat kenaikan cuti?? saya dah cukup servis 10 tahun...

sekali.... cuti aku tu kena tahan ko...
baru aku tahu.... kesan dari aku amik CUTI SEPARUH GAJI masa tahun 2009 dulu
kes aku lahirkan Irfan pramatang..
aku ada apply cuti separuh gaji 2 bulan...
tahun 2009 masa tu cuti bersalinkan 60 hari je...
imran dah la lahir 2 bln awal.... dgn trauma kembar dia meninggal
dia underwight

rupanya...sapa2 yg amik cuti SEPARUH GAJI/CUTI TANPA GAJI/ CUTI HAJI/ CUTI BERKURSUS/ LUCUT HAK EMOLUMEN/ CUTI TIBI,KUSTA DAN BARAH/ CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH (kecuali cuti blajar yang diambil sebelum 01 November 2001)/ SABATIKAL / PENYELIDIKAN.... tidak boleh diambilkira sebagai perkhidmatan yang melayakkan pegawai mendapat tambahan cuti rehat tersebut....


stress aku tau....!!
aku amik cuti separuh gaji 2 bulan...so....  cuti yg melayakkan aku dpt cuti rehat tambahan tu kena tahan 2 bulan jugak ok...
sepatutnya thn lepas dpt.. dari 20 hari ke 25 hari... 
nampaknyer this year la 2017 baru merasa....

n kalau korang nak tau..kata staf Pejabat Pendaftar...
kesan pengambilan cuti2 kat atas tu... 
efek jugak kenaikan pangkat kita dan sebagainya...
so....inilah sedikit info dari aku...
n the best part....
tahun 2009 tu akak jaga cuti aku ni kira aku punyer cuti macam biasa...
rupanya...bila ko cuti tanpa gaji or half pay leave ke...
kalau cuti tahunan 20 hari... tolak 2 bln cuti tanpa gaji tu...
cuti tahunan jadi 17 hari je.... bila diaorg cek semula...
cuti aku skrg ni kena tolak ko....
dia amik balik cuti yg terlebih bagi tu...
sabar jelah...

xpela.... this year dah dpt cuti extra tu...
lepas ni nak masukkan byk2 dlm golden hand shake or cuti gantian utk ke pencen tu byk2.....
haha...
kalau kot bersara awal ke... still dpt jugak duit graduiti termasuk cuti tu...

strategi ok... strategi....
jgn dah tua2 baru nak simpan byk2..

dah tua.... amik cuti byk2 pergi holiday..
sbb masa tu duit dah berkepuk2 dlm bank...
kalau xguna duit kita simpan...nnt mati org lain guna....
sendiri jugak rugi kan??haha...
ok aku joking... 


daaaa

mulanya sesi persekolahan tahun 2017 dan imran sakit

assalammualaikum..
harini dah jumaat 6hb januari 2017
aku rasa mcm dah terlepas byk perkara utk awal2 tahun persekolahan 2017
memula aku rasa semua going smooth je..
dari persiapan sekolah sampai hari last aku gi mkn2 sempena bday hubby n beli pencil box smiggle tu
then hari ahad konun2 nak dok relex xgi memana..
kita layan mandi kolam depan rmh..
elok je dah mandi..



 tiba2 ptg tu imran stat badan dedar mcm nak demam
tp aku ingat xle teruk mana
sbb ptg tu siap ke kedai buku pustaka rawang di presint 11 untuk beli sebuah buku teks english utk irfan
konun nak gantikan buku teks yg dia dpt dah lunyai..
blk tu siap singgah alamanda lg pasal nak tukar voucher Toys r us sebelum expired 2hb jan 2017

kat Toys r Us alamanda

voucher nyer xle byk...RM30 je
tp rugi kalau biar burn..dpt pun ms papa blkan budak2 tu kete kontrol sempena hadiah perform exam..
ala..xle perform mana pun..tp nak reward anak kan..
biar diaorg rajin belajar lagi lepas ni

then mlm tu imran dah start dedar2 dah badan dia


terus.... mlm aku xtido lena dah...
ptg tu papa bwk imran ke klinik qistina kat rmh ni...
dpt la ubat n antibiotik

utk irfan dan syafiqah..aku suruh diaorg kemas brg utk sekolah...
n mlm tu kalut aku jahit semula lencana sekolha irfan yg dah tukar stail baru



this year..syaifqah sekolah sesi pagi dah..
jam 6 bgn n mandi...van dtg jam 6.50 am..ok la
sempat dia mkn sarapan bagai macam biasa

kakak dah masuk tahun 5...
relex je dia...
irfan je aku risau..
sbb this year dia sekolah sorang2 sesi petang..
dulu ada kakak tlg tgk2kan dia
tp irfan rasanya steady kot...hihihi

masing2 muka fresh dah mandi n bersiap...

jam 6.50 ngam2 van sekolah pun samapi
   
settle syafiqah...

tinggal irfan
jam 7.15 aku kuar rumah n hantr dia ke sekolah agama


amboi..kacak abg irfan.,..
dah la makin montel... samping pun pakai saiz L dah rupa mcm pakai skirt..haha

irfan msk kelas 2C... tp xde kerusi meja...
ok..mak konpius...

settle tgk irfan.... yuran semua dah byr..jadi xde benda pun nak risau...

then aku n hubby bersarapan jap kat maulana daun pisang layan puree
imran xke sekolah sbb masih xsihat..
kejap2 nak terberak...kejap2 gi toilet..
then kami ke sekolah syafiqah
konun nak tgk kelas...
tp takut kena marah dgn cikgu..
so..beratur kat kedai buku utk belikan baju sukan syafiqah je
aritu nak bl baju abis stok

berswafoto kami berdua

kakak ok je kot...xyah nak skodeng bagai...darjah 5 kot..
sejam lebih berdiri nak bl tshirt je kot kat kedai buku

settle..
jam dah tunjuk kul10 pg..
patah balik ke sekolah agama irfan..
jam 10.15 dia abis KAFA
tgk la anak teruna kendong beg ada tayar..
punyerlah nak cover macho xnak tarik beg troli tu


cak...

terus tgkkan dia mandi n tukar bj bagai
sampai la irfan siap beruniform sekolah kebangsaan n mkn tghari kat transit


samapai setakat ini....
jam 11 aku blk rmh berehat sbb aku pun xsihat...
sebelm tu aku sempat ke klinik jam 8.30 pg utk amik ubat
dpt la MC utk hari selasa 3hb januari..MC pertama di awal tahun
xcantik betul rekod..tp nak buat camne... penat kot

hubby lak blk rmh terus amik brg pancing n gi memancing di port klang
aku dok rmh konon nak tido...tp si imran keje dia asyik nak berak..
last sekali tercicir taik dia..dia tercirit ko
aku syak ni mesti alergik antibiotik..
call doktor kat PKU..dia suruh stop antibiotik...
terus mlm tu ok...
sian imran..
tp kondisi imran masih x ok
demam sepanas2nya samapi cecah 39.2 degree
ko bayangkan mcmmana aku nak relex...
xtido mlm ko
msk mlm ke 3 tido siap mengerang2...
aku cukup cuak kalau anak demam panas... takut anak kena tarik
asal mlm je aku masukkan supp kat bontot dia
last2 hari rabu aku bwk gi pKU lak
kena amik darah

ms ni dia siap serah diri...
mmg xnangis.... tp sapa xtrauma wei.tangan kena cucuk jarum tu
aku mmg trauma dgn jarum ni...
tu pasal aku xpernah menderma darah...haha

dr. xbg antibiotik..aku konpius gak..tp aku ikutkan jelah
msk hari smlm khamis... makin worse
badan dah makin longlai..
mkan xnak..minum xnak...
bwk lg ke Pku KENA AMIK DARAH LG..
terus trauma mamat ni...nangis2...
abg atendan dok bungkus dlm selimut n pegang imran


result masih xcantik..
dr. refer suruh di hospital...
terus call hubby kami ke colombia asia balakong
tunggu samapi 2jam lebih weh..
jumpa pakar.. buat x-ray...ada kuman kat peparu tp xteruk
so doktor on kan antibiotik lain..
n alhamdulillah..harini makin pulih..
demam x seteruk 5hari lepas...
smlm boleh tido dgn aman walaupun kejap2 aku bgn n cek suhu bdn imran

kesimpulan...
seminggu abg n kakak sekolah..adik imran masih lom lapor diri...
xpela...
musim sakit pun kan.... still doa mohon keampunan Allah kalau ada salah silap aku Allah nak uji dgn berbagai sakit...
sesungguhnya sakit itu penghapus dosa-dosa kecil..insyallah...


happy 37 bday my husband

selamat ulangtahun kelahiran ke 37 utk en suami..
walaupun awk selalu buat saya marah..
selalu perkecilkan saya..
selalu sakitkan hati saya...
tp sy tetap sayang awak...
awk tetap sumber inspirasi saya dan anak2..
pelindung dan banker kami sekeluarga..ahaks....



aku tau dia bc ni mesti marah...haha

ms tunggu makanan sampai..
so..sempena bday en suami ke 37 thn...
aku belanja dia mkn kat tony roma sunway pyramid



belum apa2 dia buat aku marah...
sekali dia order siap dgn starter sampai ke dessert...
saje je nak kenakan aku...
tp xpela...xselalu..
layankan...



stat dgn starter...


tembam betul aku...stress tgk gambar ni//haha



kids menu dtg dulu
abg mmg suka fish n chips n kakak suka pizza

paa order lamb rib

aku as usual steak...mesti daging tu masak penuh..

abis mkn free ais krim utk anak2


last sekali saje je aku suruh staf tony roma nyanyikan lagu bday kat dia
aku tau dia xsuka..tp biarkan...haha


staf tony roma hantar dessert ais krim sambil nyanyi lagu bday


terkejut papa


we love papa


happy bday papa
xde hadiah bday ye thn ni....win win!!!


pensel case jenama Smiggle

owh giler jakun aku
si blogger Alyyani dok share gmbar dlm IG dia pasal persiapan persekolan anak dia...
katanya xde bl bekas pencil baru..
then sorang kwn dia tegur....
pancel case smiggle ke....iye katanya
bila dia tegur then baru aku dok pandang betul2 pencilcase tu...kalau x....
tengok tp x pandang..korang paham?
tu pasal..kalau korang jln2 kat shopping complex...tetiba ada kwn yg korang kenal kat sebelah or depan korang je...
tp korang xperasan dia walaupun korang tgh tgk sekeliling...tu yg org panggil tgk tp xpandang...haha

bila dah dok perati pencilcase tu..eh serius cantik weh! boleh simpan semua alatulis dlm satu bekas
kebetulan aku masih blm beli pencilbox utk irfan n syafiqah
aritu soping alatulis aku ingatkan pencilbox dorang ok lg..rupanya dah rosak zipnya

ok..terus google dlm internet..apakah smiggle ni?


rupanya dia satu jenana produk alatulis dan cenderahati berasal dr Australia
dah msk malaysia since April 2016...
1st butik bukak di klcc...serius..ketinggalan zaman aku
n aku pun lama dah xgi klcc..mmg xtau la...
now dah ada byk cwgn kat mlysia ni
kat one utama, sunway pyramid, quensbaymall penang dll
sepnjg mlm aku dok tgk web n youtube ok
serius aku jatuh cinta



terus smlm ajk hubby gi teman he sunway pyramid
lepas lunch treat utk bday hubby...
kami terjah butik smiggle
tgk web harga leh thn...
tp ckp jugak kat syfqah..klau mahal sgt..
mama bl utk mama je nnt...haha


kakak suka warna biru

utk hardcase double zip harga RM104 sebijik..mahal ko...
yg single rm68 or 78

aku suka dgn hardcase ni.... dlm dia cantik nak susun pensen n pensil pun kemas je
byk design baru..
tp harga mahal...
kebetulan ada promo hari tu

yg ni promo price...old stok ni
xkisahla...janji murah..jimat byk ok
beg sekolah tu pun dari Rm279 tinggal RM118..
tp xbeli pun..haha

serius da pegang brg dia mmg rasa nak bl je semua...
cantik2 ko....

yg jenis travel all go ni lg murah...promo dpt rm38 je sebuah..terus grab yg ni
syafiqah n irfan dapt sorang 1...


kemaskan pencel case jenis on the go

ms aku gi beli haritu...semua design diatas tgh offer Rm38 sahaja sebuah..



muka happy lepas beli brg yg dihajati



inilah hasil belian kami...

kat sminggle bukan sekadar ada pencil box n beg..alatulis pun byk
tp harga mahal ok..
mcm aku suka brg faber castell dan stabilo..pakai brg ni je'
yg penting utk anak2 semua alatulis dlm 1 bekas..
xla bersepah..
1 lg..mcm pensel kaler kotak dia cepat rosak..
masukkkan semua dlm beg ni..xrisau kotak rasak..haha

ni hasil lepas kemas beg alatulis..




ni aku dgn brg2 aku...haha
xpakai tudung kena tutup kepala..kiki







Related Posts with Thumbnails